Persbericht 7 mei – Pilot KidsBlues 15 mei van start!

KidsBlues gaat op 15 mei van start in Grolloo

Het project ‘KidsBlues’ – een cursus blues voor kinderen van de basisschool – gaat op 15 mei als pilot van start op basisschool OBS De Drift in Grolloo. Vier weken lang is de school omgedoopt tot ‘bluesschool’. Elke week wordt er een dagdeel voor KidsBlues  gereserveerd waarin uiteenlopende gastdocenten workshops komen geven. Leerkrachten zelf werken ook mee in het project. De kinderen maken kennis met de achtergronden van de bluesmuziek en het zingen en/of spelen ervan. Centraal staat dat kinderen zelf gaan ervaren en doen.

De Stichting Blues in Grolloo (BiG), de groep mensen achter het C+B Museum Grolloo, nam het initiatief voor KidsBlues en vroeg zangeres Martijje Lubbers als projectleider voor het inrichten van de cursus. Een brainstormgroep dacht mee over de inhoud. Deze groep bestaat uit initiator Albert Haar (Stichting BiG), Akke Feenstra (ICO Centrum voor Kunst en Cultuur), gitarist en docent Richard Vrieze (Brinklz Boogie Band) en schooldirecteur en bluesmuzikant Joop Hakze (OBS De Drift). Doel van het project is om de erfenis van Harry ‘Cuby’ Muskee door te geven aan jongere generaties en zo de blues levend te houden.

Inhoud en gastdocenten
De pilot van de cursus duurt vier weken en wordt schoolbreed aangeboden.

In de eerste week, op 15 mei, staan emoties, tekst, taal en verhaal centraal. Bluesmuzikant ‘Big Bo’ (Brocken) komt naar Grolloo om zijn verhaal van de (geschiedenis van de) blues vertellen in een inspirerende voorstelling, waarna kinderen zelf ook teksten gaan schrijven. Ook schrijf- en filosofiejuf Fabien van der Ham is deze week in Grolloo om de kinderen via haar speelse tools aan het denken en schrijven te zetten.

In de tweede week, op 24 mei, gaat het over het zelf maken en bespelen van je instrument. Gitaarbouwer en muzikant ‘Cigarbox Henri’ (Grotenhuis) gaat met de bovenbouw aan de slag: ze maken en bespelen een Diddley Bow, een eensnarige gitaar, samen met hulpouders en vrijwilligers. Tevens zal drummer en muziekdocent Mark Wester ritmes van de blues met de kinderen van de onderbouw gaan spelen. Zij doen dat ook op zelfgemaakte percussie-instrumenten. Voor het maken van deze instrumenten is aan ouders vooraf gevraagd om allerlei materialen te verzamelen.

In de derde week, op 29 mei, komen andere muzikale aspecten van de blues aan de orde, zoals melodie, akkoorden en de ‘blue note’: het ‘buigende’ nootje dat je zo vaak hoort in bluesmuziek. Muzikant ‘Herbie Blues’ geeft de kinderen van groep 7/8  een workshop mondharmonica spelen. Bassist Ronald Jonker  neemt de kinderen onder andere mee naar de akkoorden van de bluesmuziek.
Projectleider Martijje Lubbers verzorgt zelf ook lesonderdelen in alle weken.

De laatste week van KidsBlues in Grolloo is gereserveerd voor een eindpresentatie op 7 juni. Gitarist Ruben Hoeke is te gast en geeft een demonstratie. Samen met Richard Vrieze laat hij de kinderen ervaren hoe een elektrische gitaar werkt. De kinderen van De Drift presenteren deze week hun eigengemaakte bluesliedjes in een heus schoolbreed bluesfestival.

Na de pilot wordt het project geëvalueerd en verder doorontwikkeld. De bedoeling is om het project na dit schooljaar verder uit te rollen naar andere basisscholen.

Terug naar overzicht