Over ons

De blues begint in Drenthe Het project KidsBlues brengt kinderen in aanraking met een unieke muzieksoort De Stichting Blues in Grolloo, de groep mensen achter het C+B Museum Grolloo, initieerde in 2018 ‘KidsBlues’ : een nieuw project dat in het teken staat van de blues voor kinderen. 

Het is een cursus voor basisschoolkinderen waarin ze kennismaken met de achtergronden van de bluesmuziek en het zingen en/of spelen ervan. Doel van de cursus is om de erfenis van Harry ‘Cuby’ Muskee door te geven aan jongere generaties en zo de blues levend te houden. Centraal hierbij staat dat kinderen zelf met de muziek bezig gaan om het zo te ervaren en te doen. En dat ze het geleerde kunnen toepassen in hun eigen belevingswereld. In de lessen komen komen allerlei kenmerken en voorbeelden van bluesmuziek aan bod die zoveel mogelijk in een doorlopende leerlijn worden aangeboden aan alle klassen van de basisschool.

 

Zangeres Martijje is projectleider van Kidsblues. Een brainstormteam dacht tijdens het ontwikkelen van de cursus mee over de inhoud. Dit team bestond uit Albert Haar (initiator en destijds lid van de stichting BiG), Akke Feenstra (ICO Centrum voor Kunst en Cultuur), gitarist en docent Richard Vrieze (Brinklz Boogie Band) en schooldirecteur en bluesmuzikant Joop Hakze.

 

In mei 2018 heeft een eerste editie – een pilot – van het project plaatsgevonden op de basisschool in Grolloo, het ‘Mekka van de blues’ in Nederland.  In maart 2019 waren alle scholen van de gemeente Aa en Hunze aan de beurt, in 2019-2020 allerlei scholen uit de gemeente Assen. Vanwege de coronacrisis moest er daarna helaas op de rem worden getrapt.

Maar vanaf schooljaar 2021-2022 is de bluesdraad weer opgepakt en is het project beschikbaar voor alle basisscholen, van provincie Drenthe tot de rest van het land.
Want de blues begint in Drenthe.


De lessen op de site zijn vrij toegankelijk en gratis te gebruiken. Als scholen gebruik willen maken van de betrokken gastdocenten, kunnen ze een offerte opvragen. Voor overige vragen kunt u ook contact opnemen met Martijje    

 

Bekijk hier de aftermovie van de pilot in Grolloo : Pilot Grolloo Kidsblues Aftermovie